Svenska rapparen Organismen

Den svenska rapparen Organismen, tidigare Organism 12, eller Per Johan Hellqvist som han egentligen heter, har länge varit en uppskattad och etablerad artist i den svenska hiphop sfären. Rapparen från Uppsala är bland annat medlem i grupper som Mobbade barn med automatvapen, Sedlighetsroteln, Ungdumshälsan och Det Blå Skåpet. Det mest uppmärksammade projektet är fortfarande Mobbade barn med automatvapen som, för vissa, fortfarande är svensk hiphops odiskutabla kungar. Här gjorde sig Hellqvist känd för sina innovativa texter och smart rim. Han är helt enkelt en väldigt duktig rappare som fått många konkurrenter att lämna scenen gråtandes efter att ha testat sina förmågor mot honom i rapbattles. Hellqvist har också samarbetat med bland annat Ison, Promoe, Petter, och Snook i olika projekt.

En dansare i luften

Många av Organismens tidigare grupper och projekt är idag rariteter som är relativt svåra att få tag på. Som exempel kan nämnas den tidiga plattan ”Vulgära vovvar” och singeln ”Musiken/Stress Syndrome” med Mobbade barn med automatvapen, Organism 12:s första egna plattor ”Full och förvirrad” och ”Den där Herr Ågren” samt kassettbanden som han producerade tillsammans med Seron under namnet Retarderat eleverade. Om du vill få tag på dessa kan det krävas lite detektivarbete, antingen online eller i riktigt välsorterade musikaffärer med bra utbud av begagnade rariteter. Om du har riktig tur kanske en av de större aktörerna leverar. Besök CDON rabattkod för att ge det ett försök.

Annars kan det också vara bra att själv annonsera med sökes-annonser för just de plattor eller kassettband du saknar i samlingen. Tänk på att alltid dubbelkolla skicket när du köper begagnade vinyler eller kassetter, då repor eller jack som kan förstöra lyssningen kan vara lätt att missa. Om det finns möjlighet är det värt att möta upp säljaren för att granska skivorna innan du betalar.

Hertigen och Organismen

Musikevent med publik

Trots att Organismen idag har varit en viktig del av svensk hiphop är han fortfarande ett okänt namn för den breda massan. Dock har många fått upp ögonen för artisten efter SVT-dokumentären ”Hertigen och Organismen” som hade premiär nu i maj 2018. Hertigen, som egentligen heter Charles-Louise d´Otrante, är ättling i rakt nedstigande led från Napoleons polisminister och bosatt på ett slott utanför Gnesta. Han är, lite oväntat, ett av Organismens största och äldsta fans. Organismen spelade hos hertigen efter att han tagit över ägorna efter sin mamma och bestämt sig för att försöka skapa nya familjetraditioner. I filmen dokumenteras deras möte och den kanske lite oväntade gemenskap som uppstår dem emellan. Dokumentären finns tillgänglig på SVT Play ett tag till. Om du vill lyssna på Organismen finns en serie med nysläppta singlar på Spotify. Bland annat ”Sofias duvor” har blivit väl mottagen. Organismen fortsätter att göra sin mix av partylåtar blandat med betydligt med personliga reflektioner. Trots en lång karriär är det fortfarande många som först den senaste tiden fått upp ögonen för den egensinniga rapparen från Uppsala.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight