Afrika Bambaataa

Afrika Bambaataa är ett namn som alla inom hiphopkulturen känner till, och det beror på att han till stor del skapade hiphopkulturen. Han var en mycket viktig del av den rörelse som växte fram i Bronx på 1970-talet, som skulle bli det vi idag kallar för hiphop.

Afrika Bambaataa föddes år 1957, och hette då Kevin Donovan. Han började på 1970-talet lägga grunden till det som skulle bli hiphop när han deltog i de illegala kvartersfester som arrangerades på gatorna i Bronx, då man tjuvkopplade ström från gatubelysningen för att driva ljudanläggningen. På dessa fester spelade Bambaataa sin musik, och började så småningom även rappa till musiken. Hans budskap var bland annat att gatugängen i Bronx skulle göra upp sina fejder med rap battles istället för att skjuta varandra. Detta ledde också till färre gängmord.

Sedan dess har Bambaataa fortsatt sin karriär inom musik, då han agerar som DJ och framförallt gör musik inom hiphop med influenser från andra genrer som drum’n’bass, house, funk, disco och ragga (som är en typ av reggae). Han är grundaren och ledaren av hiphopgruppen Universal Zulu Nation.universal_zulu_nation_logo_wisdom_face_2011_revision-svg

Det var också Afrika Bambaataa som beskrev de fyra grundelementen inom hiphop. Dessa var, enligt Bambaataa, ”MC-ing”, ”DJ-ing”, ”b-boying” och ”graffiti art”, det vill säga att rappa, att agera DJ, att dansa breakdance och att spreja graffitti. Dessa fyra delar av hiphop anses än idag utgöra de viktigaste uttrycken för hiphopkulturen.

Även om det inte nämns som en av grundpelarna inom hiphopkulturen finns det ett femte element som starkt förknippas med hiphop, nämligen kläderna. Alla subkulturer i världen har använt kläder som ett sätt att identifiera sig med just sin subkultur, och hiphopen är inget undantag. Ta exempel som säckiga jeans och guldkedjor, som är nära förknippade med flera stora hiphopartister. Det är dock inte bara typen av plagg, utan också vilket märke plaggen har, som gör att de förknippas med hiphopkulturen. Om du vill köpa märkeskläder för barn från ett visst märke, ska du gå in på Kidsbrandstore.se. Där hittar du barnkläder för alla smaker, oavsett om man vill att ens barn ska bli en liten hiphopare eller något annat.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight