Eminem – En kontroversiell artist

Eller Marshall Bruce Mathers III, som han egentligen heter, föddes i Saint Joseph, Missouri i USA, 17 oktober 1972. Eminem är uppvuxen i Detroit, Michigan och är en låtskrivare och hiphopartist. Artistnamnet Eminem har han själv hittat på utifrån sina initialer M.M. Eftersom det uttalas m and m, blev det Eminem. Han säger själv att han haft en svår uppväxt, och att hans pappa lämnade familjen ganska snart efter hans födelse. Trots idoga försök att få tag i sin far har han aldrig hört något från honom. Många av hans låtar handlar om hur hans mor missbrukade olika former av narkotika.

När Eminem var åtta år, började han att rappa och när han var fjorton år började han att uppträda. År 1992 medverkade han med sex låtar i Bassmint Productions album ”Steppin’ On To The Scene EP”. Tre av låtarna sjöng han under artistnamnet Backstabber. År 1995 kom låten ”Fuckin’ Backstabber”, som även var hans första officiella låt. Hans första egna demoalbum, ”Soul Intent” kom även den, samma år.

Eminem – kontroversiell

Eftersom Eminem är vit, anses han som kontroversiell, de flesta hiphop- och rapartisterna i USA är svarta. Hans kärlek till hiphopen gjorde att han under största delen av sitt liv befunnit sig i de svartas del av USA. Om du vill bli hiphopartist men är rädd för att Eminem ska roasta att du är flintskallig, kan du besöka Nordic Hair, de kan hjälpa dig att få tillbaka håret och öka ditt självförtroende. I början blev Eminem lite utstött på grund av sin hudfärg, men i dag är han helt och hållet accepterad och har miljoner fans, världen över.

Med låten ”Lose Yourself” vann han en Oscar för 2004 bästa filmmusik. Låten är soundtracket till filmen 8 Mile som är hans självbiografiska film. I början av 2005 var det ett bra år för Eminem, då låg han etta på USA:s topplista med ovanstående låt. Men under hösten, och efter skivan ”Encore” spred den amerikanska tidningen, Detroit Press, ett rykte att det var hans sista skiva. Efter detta rykte avbröt Eminem sin världsturné för att han sökt hjälp för sitt sömnmedelmissbruk, men det var bara ett rykte, visade det sig senare. Han har berättat att han aldrig sagt att ”Encore” skulle vara hans sista album. Det han sagt, enligt honom själv var att han inte kommer att rappa i oändlighet, och då menade han att han skulle köra på så länge han tyckte det var roligt och hade energi.

Populära album

År 1996 släpptes hans album ”Infinite”, som fick olika gensvar från kritikerna. De var många som tyckte att hans stil liknade Nas och AZ lite för mycket. Eminem gav sedan ut albumet ”The Slim Shady EP”, och då hade hans texter fått en mörkare ton. Nu fick han bättre respons för att hans stil blivit ny och originell. I juni 2010 kom hans album ”Recovery” ut och på den blev singeln ”Not Afraid” etta på Bilboards Hot- 100 singellista. Detta räknas som historiskt, för det händer inte ofta.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight