Hip Hop-mode

Nuförtiden är Hip hop-mode en stor del av modeindustrin men det har inte alltid varit så. Modet precis som musikgenren, växte fram från New York Citys arbetarklassområden som Brooklyn, Bronx och Harlem, där afroamerikaner och puertoricaner; började experimentera med kläder och smycken på ett nytt och kreativt sätt. Under sena 1970-talet var bombarjackor, skinnjackor och overaller de stora influenserna i den tidiga hip-hop stilen, som på sätt och vis också influerats av disco-eran. Stilarna fortsatte att utvecklas genom de olika stadsdelarna i New York och skulle bli en representation för varje stadsdel under 1980-talet.

New York på 1980-talet

Hip-hop modet har i varje årtionde utvecklats snabbt med många olika stilar och influenser. Men under 1980-talet förändrades modet radikalt då dj-spelare, breakdansare, stylister och graffitiartister började få mer inflytande över människor i storstäderna. Den tidiga östkustsstilen var specifik för varje stadsdel där man kunde identifieras utifrån skosnören, skinnjackor och Kangol-hattar. Men med tiden utvecklades även B-boystilen som blev en väldigt populär stil bland många unga män, som använde sig av tunna guldkedjor och stora kedjor med namnplattor, Adidas-skor och träningsplagg. Det var framförallt sportkläder som var populära bland denna grupp, som använde sig av varumärken som Le Coq Sportif, Adidas, och Puma. Rappare som Big Daddy Kane, Schoolly D och LL Cool J gjorde stilen trendig och sågs ofta i dessa kläder. Även skådespelaren Wesley Snipes syns i liknande stil i musikvideon Bad från 1987 med Michael Jackson. Med tiden började modet att utvecklas i andra städer i USA, där den plockades upp och förändrades. Från stad till stad blev hip-hop stilen unik. Och än idag finns många influenser av hip-hop kulturen bland Versaces produkter såsom Versace parfym som känns helt rätt idag, då den andas 90-tals kultur och Gianni Versace.

Under det sena 80-talet började en ny kultur växa fram i hip-hopen som var fokuserad på en svart stolthet som var starkt influerad av de svarta pantrarna från 1960-talet. Grupper och artister som; De La Soul, Eric B och Rakim, Public Enemy, KRS-ONE och Queen Latifah, gjorde hip-hopen mer medveten, vilket gjorde att modet också förändrades. I den här eran var afrikanska influenser viktigt och många började använda sig av panafrikanska inspirerade smycken och färger som grönt, svart och rött, tillsammans med politiska smycken och guldörhängen. Den här stilen skulle fortsätta i det tidiga 1990-talet, men skulle fortsätta att bli mer glossig och glamorös. Samtidigt som hip-hop modet äntligen hade blivit internationellt erkänt bland människor i storstäder världen över.

Designers tar hip-hop på allvar!

Hip hop-modet var en stil som i de tidiga åren associerades med en subkultur i storstäderna, men på 1990-talet fick många designers ett stort intresse för kulturen. Modedesigners som Karl Lagerfeld, Tommy Hillfiger, Marc Jacobs och Versace är bara några modeskapare som blev djupt inspirerade av hip hop-modet under denna era. Fortsättningsvis skulle hip-hop modet fortsätta att inspirera modevärlden, där guldkedjor i olika lager, träningsmode, sneakers och stora loggor fortfarande inspirerar idag. Än idag finns en street kultur i hela världen som en gång i tiden kom från New Yorks svarta och puertoricanska kvarter, men som idag är lika mainstream som musiken.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight