Hiphopdans

Hiphopdans är nära knuten till musikstilen hiphop, eftersom hiphopdans är ett samlingsnamn för alla dansstilar som utförs till hiphopmusik – vilket är många. Ursprungligen var det dock framförallt tre dansstilar som samlades under detta namn: breaking, popping och locking.

Breaking är i Sverige mer känt under namnet breakdance, och precis som popping och locking utvecklades det under tidigt 1970-tal, tillsammans med den övriga hiphopkulturen. Just breaking har sitt ursprung i South Bronx i New York, där dansstilen utvecklades av afroamerikaner. När den skapades var breaking den enda hiphopdansstilen, och Afrika Bambaataa klassificerade dansen som en av de fem grundpelarna i hiphopkulturen, tillsammans med rapping, DJ-ing, graffitti och kunskap. Det var dock inte den afroamerikanska befolkningen i USA som utvecklade breakdance till den stil det är idag, utan den puertoricanska befolkningen. Det var till exempel puertoricaner som började introducera akrobatiska element i dansen.b-boying-413726_960_720

Både popping och locking har sitt ursprung i Kalifornien, men popping utvecklades i Fresno, medan locking utvecklades i Los Angeles. Popping utförs genom att dansaren snabbt spänner och slappnar av sina muskler för att skapa ett slags ryck i kroppen som kallas för en ”pop” – därav dansstilens namn. När denna rörelse utförs korrekt sker ”poppen” precis i takt till musiken. Inom popping finns flera andra dansstilar integrerade, som bland annat kan särskiljas genom hur tydligt ”popparna” syns; de kan gå från att vara så små och snabba att rörelserna närmast ser flytande ut, till att vara snabba och ryckiga i något som nästan liknar spasmer – det sistnämnda kallas för ”strobing”.

Locking har fått sitt namn från mannen som skapade dansstilen, nämligen Don ”Campbellock” Campbell; ursprungligen kallades locking för ”campellocking”. Popping och locking är mycket snarlika, och en oinvigd åskådare kan lätt missta den ena stilen för den andra. Den tydligaste skillnaden är att dansaren i locking håller varje position längre. Dansare som dansar locking kan också särskiljas på deras klädsel, då de ofta bär färgglada, randiga kläder och hängslen.

Samtliga av dessa dansstilar tänjer kroppens förmåga till sina yttersta gränser, och som breakare, poppare eller lockare är det därför viktigt att regelbundet låta en naprapat eller annan manuell terapeut undersöka kroppen för att undvika att skador uppstår. Om du letar efter en naprapat i Stockholm som kan hjälpa dansare inom alla stilar ska du gå in på Naprapatmats.se.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight