Hiphopmusiken – historien bakom!

Musikgenren hiphop kommer ursprungligen från USA och började spelas under tidigt 1970-tal. Musikstilen har en rytmik som är renodlad och det sjungs oftast rap till hiphop, vilket är en ordkonst som rimmar och är rytmisk. Från början ansågs musiken vara en subkultur, men den utvecklades och blev sedan en del av hiphopkulturen. Hiphop bygger på fyra viktiga grundelement, dessa är:

  • DJing – musiken i bakgrunden, så som scratching och beats
  • MCing – rap
  • B-boying – den dans som dansades till musiken, breakdance och breaking
  • Graffiti – text och bild som målas på väggar och liknande ute i det offentliga med tags och så vidare

Det finns andra inslag också i hiphop som exempelvis beatboxing och sampling. Vill du läsa mer om hiphopens element finns det information på nätet. Du söker via sökmotorer precis som om du skulle leta efter var du kan få tag i tablettask med tryck eller något annat spännande online.

Vad innehåller hiphopmusiken?

Själva hiphopmusiken innehåller allitterationer, assonanser och rim, då rapparna blir ackompanjerad av instrumentala musikspår, ett beat som en Dj spelar. Musikspåret har skapats av musiker och/eller skivproducenter. Från första början användes beats som man hade samplat från annan typ av musik så som jazz, funk och soul.

Men nu för tiden har det blivit allt vanligare att ett beat byggs upp från individuella trumsamples. Dessutom läggs det till andra och unika ljud till beatet. Låtar kan ibland vara helt och hållet instrumentala, detta för att en Dj eller musikproducent vill visa hur duktiga och skickliga de är.

Historia

Hiphopens historia började med en viktig person i Bronx i början av 1970-talet och det var Dj:n Afrika Bambaataa. Han spelade på olagliga event och stora fester i kvarteren. Strömmen till PA-anläggningen tjuvkopplades från gatlampor. Afrika rappade om gängen som fanns i de olika stadsdelarna och att de skulle rap battles istället för att mörda och slåss på gatorna runt om i New York.

Bambaataa efterföljdes sedan av andra stora rappare så som Kool Dj Herc, The Message och The Sugerhill Gang som blev lite av ”Rapper’s Delight”. Dessa visade att musikgenren var något helt annat än musik som spelades på fester, genom att ta upp sociala storstadsproblem i sina texter.

Under 1980-talet kom grupper som Rund DMC som kom att spela en stor roll och deras första hit var en cover på Walk This Way ihop med heavy metal-gruppen Aerosmith. Hiphopen med sin rap hade sin gyllene era från mitten av 1980-talet och fram till början av 1990-talet, då många storheter satte sina spår inom hiphopmusiken, med bland annat Public Enemy, Tupac Shakur, Snoop Dogg, Dr Dre och Eminem.

Numera anses hiphopen vara allt mer rumsren i Amerika och har dessutom varit framgångsrik rent kommersiellt. Detta har många kritiserat eftersom de anser att musikstilen hiphop har blivit urvattnad, men hiphopen lever fortfarande under 2010-talet!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight