Kendrick Lamar – USA:s nye hiphop-stjärna

Amerikansk hiphop har länge letat efter sin nya superstjärna. Efter framgångarna med Dr Dre, Tupac och The Notorious B.I.G. på 1990-talet har det inte riktigt funnits någon som har fyllt legendarernas skor. Visst har stora rappare kommit och gått, men de har inte exalterat publiken och recensenterna på samma sätt – fram tills nu. Kendrick Lamar är nämligen USA:s stora gunstling som har fyllt spaltmeter i de största tidningarna och som har sålt miljoner album redan innan han har fyllt 30. Många anser att han är en värdig arvtagare till de stora hiphoplegendarerna och hans konserter är utsålda lång tid i förväg.

DSC_0337Berättelsen om Kendrick Lamar börjar i Compton i Kalifornien. Härifrån kommer många hiphopartister, men det är också känt som ett problemfyllt område som brottas med social misär. Lamar var en duktig student i skolan, men hans verkliga talang låg inte inom den akademiska biten. Istället var det som rappare som Kendrick Lamar verkligen utmärkte sig. Redan som 16-åring släppte han sin första mixtape som blev mycket väl mottaget lokalt. Ännu hade inte resten av USA eller världen hört talas om honom, men det var bara en tidsfråga. Snart hade Lamar fått kontrakt med ett indieskivbolag på västkusten som gav ut hans första alster.

Det stora genombrottet kom 2012. Då släpptes albumet good kid, m.A.A.d city som gick in som tvåa på USA-listan. Det visade att Kendrick Lamar inte bara sålde album till sina närmaste fans, utan också började sträcka sig långt utanför de traditionella hiphopkretsarna. Tre år senare, under våren 2015, cementerade han sitt rykte med utgivningen av To Pimp a Butterfly. Den fick strålande recensioner i alla stora tidningar och kallades för årets bästa hiphopalbum. Låtar som King Kunta och Alright blev hitsinglar i USA och spelades flitigt på radio.

När Grammy-galan gick av stapeln i februari 2016 var Kendrick Lamar galans kung. Han fick inte mindre än 11 nomineringar, vilket gjorde att han gick om Eminem som rapartisten med flest nomineringar under ett och samma år. Till slut tog han hem fem priser och visade att han är ett namn att räkna med i många år framöver.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight