Svensk hiphop

Svensk hiphop har länge stått i skymundan av sin internationella motsvarighet. Våra artister på hemmaplan har tyckts vara bleka kopior i jämförelse med de globala världsstjärnorna. Någon gång på 1990-talet skedde en snabb vändning. Plötsligt blev svensk hiphop trendig och många människor som aldrig hade följt genren förut började gå runt med hiphop i öronen. Vågen ledde till att fler vågade satsa på hiphopen och idag finns det ständigt nya rappare och musiker som väljer att satsa på en karriär inom musikstilen. Även de som inte ens var födda när svensk hiphop exploderade på 1990-talet tar sin inspiration därifrån.

630px-Timbuktu_på_Grammisgalan_2013Den största gruppen som såg till att svensk hiphop blev vad den är idag var Latin Kings. De inledde sina musikkarriärer redan 1991, men det blev knappast någon succé redan från start. Istället fick medlemmarna kämpa några år innan det stora genombrottet skulle komma. Alla bandmedlemmar, Dogge Doggelito, Chepe och Salla, kom från förorter till Stockholm och hade vuxit upp under knappa förhållanden. 1994 slog de igenom på bred front när de medverkade i ett tv-program – och plötsligt hade helt nya områden av Sverige fått en röst som representerade dem. Det var inte bara ett musikaliskt framsteg, utan ledde till att helt nya ämnen uppmärksammades även politiskt.

I den moderna hiphopen är det främst artister som Timbuktu och Promoe som representerar scenen. Timbuktu är uppvuxen i Lund och det gör att han rappar på sin karaktäristiska skånska, men han tar sitt namn från landet Malis huvudstad där hans far har sina rötter. På senare år har han också blivit känd under sitt riktiga namn, Jason Diakité. Hitlåtar som Alla vill till himmelen och covern på Flickan och kråkan har varit Timbuktus största framgångar. Promoe, å andra sidan, blev känd genom bandet Looptroop Rockers. Därefter har han gjort framgångsrik solokarriär och är nu en av Sveriges populäraste hiphopare.

Hiphop är mycket mer än bara en musikstil. Det är också en social kultur som innefattar alltifrån attityd till klädstil. Ibland skapas också nya trender med rötter i hiphopen som sprider sig till andra delar av samhället. Märket Adrian Hammond är ett bra exempel på hiphopinspirerade kläder som bärs av alla typer av människor.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight