VM i hiphop

Denna musikstil som växte fram i South Bronx i New York under tidigt 70-tal har svept som en löpeld över hela världen sedan dess. De afroamerikanska ungdomar som stod i sina hemkvarter i staden och rappade över loopade musikslingor kunde nog aldrig tro hur stort det skulle bli. Det började som en sorts motrörelse mot samhällets orättvisor och det utanförskap som många unga kände i den typen av områden. De ville belysa hur samhället kunde se ut i skuggsidan, där fattigdom ofta råder. I dag är det en folkrörelse med folk från alla samhällsklasser och i alla åldrar.

Från gata till världsscen

I dag är hiphopen en av de största musikstilarna. Även dj:ing, graffiti och dansande är hörnstenar i hiphopen. Varje år träffas många av de bästa från de olika stilarna för att göra upp om titeln i hiphop-VM. I år lockade tävlingen representanter från världens alla hörn. Från Detroit i USA kommer en musikgrupp som använt ett smart PR-knep för att sälja sin musik, de heter Insane Clown Posse. Många hävdar att det är de som startade den läskiga clownkultur som spridit sig. Är Insane Possehiphop-duo bakom clownepedemi eller ligger något annat bakom? Det får vi nog aldrig veta, men att de fått mycket uppmärksamhet tack vare alla clowner som syns i världen nu råder det inget tvivel.

Svenska världsmästare i hiphop-VM

Hiphopen är på stark frammarsch och artisterna blir stjärnor över hela världen. När VM gick av stapeln i Juste Debout i Paris i år hade vi två starkt lysande svenskar på hiphop-himlen med och tävlade. Niki Tsappos och Martha Nabwire kammade hem titeln och ansågs av en enhällig jury ha framfört det vassaste dansframträdandet. Deras historia började i Stockholm, där de provfilmades vid den första uttagningen inför den internationella tävlingen. Redan då briljerade duon och som ett resultat av det följde ett filmteam dem i fem år. Deras relation från att de träffades till finalen i Paris går nu att se i en långfilm som handlar om dansen och deras liv.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight