West Coast vs East Coast

USA är hiphopens hemland. Det märks inte minst på alla duktiga artister som har slagit igenom i landet under hiphopens historia. Idag är det en av världens mest uppmärksammade musikgenrer – och en anledning till det är den stora populariteten som grundlades på 1990-talet. Då var det två olika hiphop-skolor som tävlade mot varandra och bildade en stor rivalitet. Med den ena gruppen av artister på västkusten och den andra på östkusten skildes de inte bara åt musikmässigt, utan också geografiskt. Idag är inte uppdelningen lika strikt med kollaborationer mellan olika artister från båda landsändar, men rivaliteten lever fortfarande kvar i låttexter och kulturen.

Dr._DreÖstkusten symboliserades främst av The Notorious B.I.G. Han föddes 1972 och var en New York-kille i själ och hjärta. Han växte upp i Brooklyn och visade snabbt framfötterna som en duktig rappare. I likhet med många andra rappare från New York var The Notorious B.I.G. involverad i skumraskaffärer på ett eller annat sätt, men hiphopen blev hans sätt att fly från en instabil barndom. Han startade upp ett skivbolag vid namn Bad Boy Records som på många sätt blev symboliskt för hela östkustsscenen. Albumet Life After Death, som släpptes bara 16 dagar efter hans död, blev ett av de bäst säljande hiphopalbumen genom alla tider.

På andra sidan USA fanns Tupac Shakur. Han var på många sätt Kaliforniens motsvarighet till The Notorious B.I.G. Även om han var född i Harlem i New York var det på västra sidan av USA som Tupac skulle mogna som artist och påbörja sitt imperium. Med hit på hit lyckades han skapa ett rykte som en kommersiellt framgångsrik artist, något som fick mycket avundsjuka bland andra rappare. Flera av Tupacs låtar har fortsatt att leva vidare i dagens kultur, som California Love och Picture Me Rollin’.

Båda artisternas liv tog tragiskt slut på liknande sätt. 1996 åkte en bil förbi Tupacs bil och sköt honom till döds. Bara året efter var det dags för The Notorious B.I.G. att råka ut för ett liknande öde. Det blev en morbid påminnelse om att det hårda livet aldrig låg långt borta för dessa legendarer inom hiphopgenren.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight