Wu-Tang Clan

Wu-Tang Clan är en av de mest ikoniska hiphopgrupperna genom tiderna. Gruppen har skapat sju album som har sålt guld och platina, och som har sålts i mer än 40 miljoner exemplar över hela världen om man räknar med gruppmedlemmarnas soloprojekt. Wu-Tang Clans debutalbum, Enter the Wu-Tang (36 Chambers), anses av många vara det bästa hiphopalbumet någonsin, och sägs ha varit banbrytande för hiphop som genre.

Gruppen bildades under tidigt 1990-tal. De ursprungliga medlemmarna var rapparna RZA, GZA, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God, Masta Killa, Ol’ Dirty Bastard och Cappadonna. RZA agerade som gruppens ledare och producent, och var den som tillsammans med Ol’ Dirty Bastard antog gruppens namn. Namnet kommer från filmen Shaolin and Wu Tang, och gruppens första album har ett slags tema som följer filmen, med en sektion som representerar Shaolin och en som representerar Wu-Tang. Gruppen hade visst problem att hitta ett skivbolag för sitt första album, vilket berodde på att många skivbolag var ovilliga att skriva ett kontrakt med dem som innebar att gruppmedlemmarna fortfarande tilläts spela in soloalbum hos andra skivbolag. Den framgång som deras första album fick gjorde också att Ol’ Dirty Bastard, GZA, RZA, Raekwon, U-God, Method Man och Ghostface Killah kunde skriva solokontrakt.wu-tang_clan_at_budapest_park_-_2015-07-07_1

Efter att alla gruppmedlemmar hade etablerat sig även som soloartister, samlades gruppen igen för att släppa sitt andra album i juni år 1997: Wu-Tang Forever. Albumet blev Grammy-nominerat, och hamnade snabbt på plats nummer ett på Billboardlistorna. Denna försäljningssuccé väckte till och med uppmärksamhet i media, då det var anmärkningsvärt att Wu-Tang kunde sälja så mycket som de gjorde, trots att deras musik inte var mainstream eller kommersialiserad. Detta exemplifierades tydligt av att albumets första singel, ”Triumph”, var mer än fem minuter lång och inte hade någon hook eller refräng. Trots det, eller kanske på grund av det, var Wu-Tang Clan alltså enormt framgångsrika.

Om du är ett fan av Wu-Tang Clan, kan ett effektfullt sätt att visa din kärlek för deras musik, samtidigt som du får ett snyggt vardagsrum, vara att sätta upp en fototapet med en bild av gruppens medlemmar. Du kan enkelt skapa fototapeter på Photowall.se, med vilket motiv du vill.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight