Petter

Tycker du om svensk hiphop? Då har du säkert lyssnat på Petter, som är en av våra största artister inom denna genre. Petters fullständiga namn är egentligen Petter Alexis Askergren och fram till för några år sedan var hans efternamn hemligt. Sedan Petter slog igenom år 1996 har han ständigt haft en fot på scenen, även om han inte alltid tagit det fulla klivet ut i rampljuset. Han har ibland stått i kulisserna och varit med och producerat musik till andra, även om han främst producerat sin egen musik. Bland hitlåtarna räknas ”Mikrofonkåt” och ”Vinden har vänt”.

Priser till Petter

Petter är en av de mest tongivande artisterna på den svenska musikmarknaden. Han har gjort en konst av att vända motgångar till framgångar, vilket vi bland annat kan höra i låten ”Krafter” som handlar om när han fick sin ADHD-diagnos. Under 2014 fick han Begriplighetspriset för sin debutroman ”16 rader”, eftersom den anses ha hjälpt ungdomar med läs- och skrivsvårigheter. Det är många som vill arbeta i samma bransch som Petter, bland annat Niki Tsappos och Martha Nabwire som vunnit flera priser inom hiphop, däribland hiphop VM. efter vinsten i hiphop VM kommer filmen om de nyblivna världsmästarna, som bland annat kommer att visas på bio.

Så mycket bättre

Precis som många andra artister har även Petter gått igenom tuffa perioder. År 2010 deltog han i det hyllade TV-programmet Så mycket bättre som gjorde några av hans mest kända låtar till nya hits, särskilt ”Mikrofonkåt” som framfördes på ett nytt sätt av artisten September. Efter detta blev det dock tyst under en längre period. I intervjuer har Petter sagt att han under den tiden nästan trodde att karriären var över. Han skrev och framförde låten ”Det går bra nu” som en ironisk markering för den kämpiga perioden i hans karriär, men den låten kom att göra oanad succé och Petter blev återigen ett namn på allas läppar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight